La The multifuncionality of urban gardens in Mexico City
DOI:
https://doi.org/10.32870/eees.v29i83.7235Keywords:
Urban gardens, Law of Urban Gardens in Mexico City, functions of urban gardens, Mexico City, Pact of MilanAbstract
This article investigates the functions that urban gardens have in Mexico City two years after the start-up of the Food Sustainability System (SSA) integrated, among others, by the Law of Urban Gardens (LHU). To identify the different functions, multifunctionality was taken as a guiding concept, through this it is sought to identify the environmental, economic and sociocultural functions of urban gardens. A qualitative study was carried out, the information was collected through open and semi-structured interviews, as well as a review of official documents and legal instruments. Although the LHU makes visible the importance of urban gandens, in terms of the aforementioned functions, there is a clear tendency for public officials to privilege the environmental ones, while for users the sociocultural are the most relevant.Downloads
References
Affolderbach, J., y Schulz, C. (2017). Positioning Vancouver through urban sustainability strategies? The Greenest City 2020 Action Plan. Journal of Cleaner Production, 164, 676–685. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.06.234
Asamblea Legislativa VII de la Ciudad de México (16 de febrero de 2017) Ley de Huertos Urbanos en la Ciudad de México. Ciudad de México, México: Órgano de Difusión del Gobierno de la Ciudad de México. Recuperado de https://data.consejeria.cdmx.gob.mx/portal_old/uploads/gacetas/a47fb95bdf28d2297ebf69f4b65b8d00.pdf
Avila-Sanchez, H. (2019). Agricultura Urbana y Periurbana. Reconfiguraciones territoriales y potencialidades en torno a los sistemas alimentarios urbanos. Investigaciones Geográficas, 98, 1–5. https://doi.org/10.14350/rig.59785
Bellenda, B., Caggiani, S., y Farroppa, S. (2019). Aprender junto a la naturaleza. En H. Morales, M. E. García, G. Bermúdez, y B. Ferguson (Eds.), Huertos Educativos. Relatos desde el movimiento latinoamericano (pp. 25–26). Chiapas: El Colegio de la Frontera Sur.
Boletín Nyéléni. (2012). Comidas y Ciudades. Boletín Nyéléni, 11. Recuoerado de https://nyeleni.org/DOWNLOADS/newsletters/Nyeleni_Newsletter_Num_11_ES.pdf
Calle, A., Soler, M., Vara, I., y Gallar, D. (2012). La desafección al sistema agroalimentario: Ciudadanía y redes sociales. Interface: a journal for and about social movements, 4(2), 459–489.
Campos, G. T. (2017). Estrategias de soberanía alimentaria en América Latina, propuestas en México y Cuba para su aplicación [tesis de doctorado] Posgrado en Estudios Latinoámericanos, Universidad Nacional Autónoma de México: México. Recuperado de http://132.248.9.195/ptd2017/marzo/0756647/Index.html.
City of Vancouver. (2013). What Feed Us: Vancouver Food Strategy. Recuperado de https://vancouver.ca/files/cov/vancouver-food-strategy-final.PDF
Comisión Internacional de Dirección de Nyéléni 2007. (2007). Foro para la Soberanía Alimentaria Mali. Comisión Internacional de Dirección de Nyéléni 2007. Recuperado de https://nyeleni.org/DOWNLOADS/Nyelni_SP.pdf
Comunicación personal (4 de mayo de 2019). Comunicación personal con Participante de taller de agricultura orgánica [N.Alcántara Nieves, receptora].
Comunicación personal (29 de mayo de 2019). Comunicación personal con L.C.P. [N. Alcántara Nieves, receptora]. Ciudad de México, México
Comunicación Personal (12 de junio de 2019). Comunicación persona con estudiantes del Huerto UNIVI. [N. Alcántara Nieves, receptotara]. Ciudad de México, México
Comunicación personal (12 de agosto de 2020). Comunicación personal con Productor de plántula en Xochimilco. [N. Alcántara Nieves, receptora].
Consejo de Evaluación del Desarrollo Social de la Ciudad de México (EVALUA). (2019). Medición de la pobreza en la Ciudad de México. Gobierno de la Ciudad de México. Recuperado de https://www.evalua.cdmx.gob.mx/storage/app/uploads/public/5d5/2ec/2c2/5d52ec2c25120396624625.pdf
De Schutter, O. (s/f). Derecho a la Alimentación. Oliver De Schutter. Relator Especial de las Naciones Unidas sobre el Derecho a la Alimentación. Recuperado de http://www.srfood.org/es/derecho-a-la-alimentacion
Dieleman, H. (2017). Urban agriculture in Mexico City; balancing between ecological, economic, social and symbolic value. Journal of Cleaner Production, 163, S156–S163. http://doi: 10.1016/j.jclepro.2016.01.082
Entrevista (12 de junio de 2019). Entrevista con Alumno R del Huerto UNIVI. [N. Alcántara Nieves, entrevistadora]. Ciudad de México, México.
Entrevista (14 de junio de 2019). Entrevista con Alumno S del Huerto UNIVI. [N. Alcántara Nieves, entrevistadora]. Ciudad de México, México.
Entrevista (9 de agosto de 2019). Entrevista a funcionario AC. [N. Alcántara Nieves, entrevistadora]. Ciudad de México, México.
Entrevista (21 de octubre de 2020). Entrevista Tallerista CIPEA. [N. Alcántara Nieves, entrevistadora]. Ciudad de México, México.
Fernández, J. L., y Morán, N. (2015). Cultivar la resiliencia. Los aportes de la agricultura urbana a las ciudades en transición. Papeles de relaciones ecosociales y cambio global, 119, 131–143.
Gallaher, C., y Njenga, M. (2014). Urban Agriculture. En P. B. Thompson
D. M. Kaplan (Eds.), Encyclopedia of Food and Agricultural Ethics (pp. 1775–1781). Dordrecht: Springer Science+Business Media Dordrecht.
Gobierno del Distrito Federal. (2010). Gaceta Oficial del Distrito Federal. Recuperado de https://data.consejeria.cdmx.gob.mx/portal_old/uploads/gacetas/4bc689d9c7369.pdf
Gray, L., Elgert, L., y WinklerPrins, A. (2020). Theorizing urban agriculture: North–south convergence. Agriculture and Human Values, 37, 869-883 https://doi.org/10.1007/s10460-020-10015-x
Heinisch, C. (2013). Soberanía alimentaria: Un análisis del concepto. En F. Hidalgo, P. Lacroix, y P. Román (Eds.), Comercialización y soberanía alimentaria (pp. 11–35). Problemática Agraria en el Ecuador y de Agrónomos y Veterinarios sin Fronteras.
Hernández Moreno, M. del C. (2012). Introducción. En M. del C. Hernández y J. M. Meléndez (Eds.), Alimentación Contemporánea. Un paradigma en crisis y respuestas alternativas (pp. 11–28). México: Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.; Clave Editorial.
Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2016). Mapa digital de México. Recuperado de http://gaia.inegi.org.mx/mdm6/?v=bGF0OjE5LjMyMDcyLGxvbjotOTkuMTUyNjEsejo2LGw6Y2Fncm8=&theme=ceagro
Legorreta, J. (2006). El agua y la Ciudad de México. De Tenochtitlan a la megalópolis del siglo XXI. México: Universidad Autónoma Metropolitana-Azcapotzalco. Recuperado de https://agua.org.mx/wp-content/uploads/2017/09/El-agua-y-la-Ciudad-de-M%C3%A9xico-De-Tenochtitl%C3%A1n-a-la-megal%C3%B3polis-del-siglo-XXI.pdf
Losada, H., Martínez, H., Vieyra, J., Pealing, R., Zavala, R., y Cortés, J. (1998). Urban agriculture in the metropolitan zone of Mexico City: Changes over time in urban, suburban and peri-urban areas. Environment and Urbanization, 10(2), 37–54. https://doi.org/10.1177/095624789801000214
Lovell, S. T., y Taylor, J. R. (2013). Supplying urban ecosystem services through multifunctional green infrastructure in the United States. Landscape Ecology, 28(8), 1447–1463. https://doi.org/10.1007/s10980-013-9912-y
Lyson, T. (2005). Civic Agriculture and Community Problem Solving. Culture and Agriculture, 27(7), 92–98.
Montagut, X. (2013). Si nosotros comemos nosotros decidimos. En E. Holt-Giménez (Ed.), ¡Movimientos alimentarios uníos!: Estrategias para transformar nuestros sistemas alimentarios. Colombia: Institute for Food and Development Policy - Food First ILSA, Instituto para una Sociedad y un Derecho Alternativos. Recuperado de http://biblioteca.clacso.edu.ar/Colombia/ilsa/20130715060140/movimientos.pdf
Mougeot, L. J. (2001). Agricultura urbana: Definición, presencia, potencialidades y riesgo. En N. Bakker, M. Dubbeling, S. Gündel, U. Sabel-Koschella, y H. de Zeeuw (Eds.) Ciudades en crecimiento cultivando alimentos: Agricultura urbana en la agenda política. Alemania: Deutsche Stiftung Für Internationale Entwicklung. Recuperado de http://www.actaf.co.cu/index.php?option=com_mtree&task=att_download&link_id=275&cf_id=24
Obama, M. (2012). American grown: The story of the White House kitchen garden and gardens across America. New York: Crown Publishers.
Olsson, S. (2016). Multifuncionality of urban community agriculture in Belo Horizonte: Prectices and politic [tesis de maestría]. Swedish Iniversity of Agriccultural Sciences: Suecia. Recuperado de https://core.ac.uk/download/pdf/78374919.pdf
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2002). Datos y cifras Sobre la alimentación en las ciudades. Recuperado de http://www.fao.org/spanish/newsroom/action/pdf/ag_cities.pdf
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (2004). El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo. Seguimiento de los avances en la consecución de los objetivos de la Cumbre Mundial sobre la Alimentación y de los Objetivos de desarrollo del Milenio. FAO. Recuperado de http://www.fao.org/3/y5650s/y5650s00.pdf.
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2010). Crear ciudades más verdes. Roma: FAO. Recuperado de http://www.fao.org/ag/agp/greenercities/pdf/ggc-es.pdf
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2014). Ciudades más verdes en América Latina y el Caribe. Roma: FAO. Recuperado de ttp://www.fao.org/ag/agp/greenercities/pdf/GGCLAC/Ciudades-mas-verdes-America-Latina-Caribe.pdf
Polson Institute for Global Development. (2003). The future of American agriculture and the Land Grant University: Toward a sustainable, healthful, and entrepreneurial food system. A White Paper of the Future of American Agriculture Symposium of Cornell University. Polson Institute for Global Development and the College of Agriculture and Life Sciences. Cornell University. Recuperado de https://cardi.cals.cornell.edu/sites/cardi.cals.cornell.edu/files/shared/documents/AdditionalPubs/04-2003-future_amer_ag.pdf
Pourias, J., Aubry, C., y Duchemin, E. (2016). Is food a motivation for urban gardeners? Multifunctionality and the relative importance of the food function in urban collective gardens of Paris and Montreal. Agriculture and Human Values, 33(2), 257–273. https://doi.org/10.1007/s10460-015-9606-y
Romero-Magallán, M. (2018). Agrarian Urbanism: The possibilities of urban agriculture in Mexico City. Green Urbanism – 2nd edition: “The Periphery as a Catalyst for Energy and Skills”, Roma.
Rubio, B. (2011). América Latina: ¿hacia un modelo agroalimentario emergente? Estudios Latinoamericanos, (27–28), 53–73.
Sen, A. (1981). Poverty and famines: An essay on entitlement and deprivation. Reino Unido: Clarendon Press Oxford.
Secretaria de Pueblo y Barrios Originarios y Comunidades Indígenas Residentes. (2018). La zona rural de CDMX contribuye al bienestar social, ambiental y económico de las y los capitalinos. Recuperado de https://www.sepi.cdmx.gob.mx/comunicacion/nota/cdmx-rural-campo
Toledo, V. (2019). La agricultura urbana y periurbana, fundamental en la política ambiental. Comunicado de la Inauguración de Segundo Encuentro de Huertos Urbanos en la Ciudad de México. Recuperado de https://www.gob.mx/semarnat/prensa/la-agricultura-urbana-y-periurbana-fundamental-en-la-politica-ambiental-223768?idiom=es
Valley, W., y Wittman, H. (2019). Beyond feeding the city: The multifunctionality of urban farming in Vancouver, BC. City, Culture and Society, 16, 36–44. https://doi.org/10.1016/j.ccs.2018.03.004
White, M. M. (2011). Sisters of the Soil: Urban Gardening as Resistance in Detroit. Food Justice, 5(1), 13–28.
Wiskerke, J. S. C. (2015). Urban food system. En H. de Zeeuw, y P. Drechsel (Eds.) Cities
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Open access policy
Authors who publish in this journal accept the following conditions:
In accordance with the legislation of copyright, Espiral Estudios sobre Estado y Sociedad recognizes and respects the moral rights of the authors, as well as their equity ownership, which will be given to the journal to for diffusion on open access. Espiral does not charge authors for sending and processing their articles for publication.
The authors are able to engage in independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the article’s version published in Espiral (for example, to include it in an institutional repository or publish it in a book) provided that they clearly indicate that the work was published for the first time in Espiral.
For all of the above, the authors (s) must send a format of a letter of transfer of property rights on the first publication duly completed and signed by the author (s). This format can be sent via email in PDF file to the email espiral.udeg@gmail.com. (Letter of transfer of author property rights)